Hoe herken je kwaliteit en correcte thermografische opnames?
Deze vraag krijgen wij regelmatig van klanten daarnaast is ook een vraag die wij regelmatig zien: hoe weet ik of het bedrijf wat ik inhuur voldoende kennis en ervaring heeft om mijn gebouw te thermograferen?
Ik wil geen onzin aan jullie verkopen en dat zal ik hierom ook niet doen, we weten allemaal als je wel is een offerte hebt gevraagd voor een thermografisch onderzoek dat de prijs hier niet om liegt.
De prijzen zijn variërend van €150 tot €750 voor één vrijstaande woning, daarnaast variëren ook de kleine lettertjes per bedrijf.
Dit maakt het altijd lastig om die ow zo belangrijke stap te zetten voor een thermografisch onderzoek en weten waar je warmte verloren gaat of weten of het isolerende bedrijf zijn werkzaamheden wel goed heeft uitgevoerd.
Er zijn verschillende mogelijkheden waarop je kunt zien als ''leek'' zijnde of de kennis en ervaring van een bedrijf dat thermografische opnames maakt voldoet.
- Hoe zien de opnames eruit die ze plaatsen op de website en op social media?
Zie je aan de opnames dat ze bijv. niet goed gefocusseerd zijn kan het dus betekenen dat diegene niet zijn camera goed beheerst als je hiervan meerdere tegenkomt.
- Zijn ze up-to-date over weersomstandigheden voor buitenthermografie?
Bij buitenthermografie is het natuurlijk van belang dat de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten zo groot mogelijk is, dit houdt in dat als de temperatuur onder de 10 graden Celsius is buiten er thermografische opnames kunnen worden gemaakt zo lang als erbinnen maar wel minimaal 21 graden Celsius warmte aanwezig is in het te controleren gebouw.
- Op welk tijdstip komen ze bij u langs voor het maken van de opnames?
Komt het bedrijf bij u langs overdag kunt u ervan uitgaan dat de opnames niet zullen voldoen aan uw wensen, dit is doordat de gevel dan geladen is met warmte(straling) van de zon. Hierom zal een goed bedrijf altijd bij u een afspraak maken voor in de nacht of vroege ochtend zodat de gevel nog niet bestraald is met een stralingsbron(zon).
- Hoe is de informatieverstrekking vooraf aan het onderzoek?
Het is natuurlijk altijd van belang dat als er een thermografisch onderzoek gaat plaatsvinden dat er vooraf duidelijk is gecommuniceerd welke delen van uw gebouw u moet sluiten of openlaten bijv.: ramen, ventilatierooster, rolluiken, luifels e.d.
- Is diegene die komt thermograferen correct opgeleid
Hebben ze bijv. opleiding gevolgd voor thermografie zoals level 1/2/3 of bouwkundig thermografie? *
* Ik wil vooropstellen dat voor een goede thermograaf te zijn je niet noodzakelijk een opleiding dient te hebben gevolgd, er zijn hele goede/ kundige en ervaren thermografen die alles uit de praktijk hebben geleerd maar als ''leek'' kan dit wel een aanknopingspunt zijn.
Ook is dit absoluut geen verplichting binnen gebouwthermografie, dat een minimaal level benodigd is voor het uitvoeren van thermografisch onderzoek.
De bovenstaande punten zijn maar een paar simpele punten waar de ''leek'' en ook mogelijk meer ervaren mensen het verschil kunnen maken en hun opdracht tot een beter eind kunnen brengen.
Hieronder ziet u verschillende opnames waarbij er meetpunten of instellingen incorrect zijn en de kwaliteit hierdoor van de opname mogelijk te wensen overlaat afhankelijk van de opdracht.
Door de hierboven staande opnames te bekijken zul je bij bepaalde opnames denken ''dit is goed te zien'' maar ook bij sommige ''is er hier iets fout?''
Om deze reden ziet u hieronder een opname waarbij alle meetwaardes en instellingen correct zijn gezet, deze opname kunt u vergelijken en zult u zien dat er zelfs dingen hierdoor anders zijn.
Afhankelijk natuurlijk van de vraagstelling/opdracht kan een ''mindere'' kwaliteit opname al afdoende maar deze keus ligt altijd bij u.
Hieronder ziet u de opname waarbij alle informatie op juiste wijze is bepaald en ingevoerd.